
Samsun’da Çakallı Menemeni festivali! Çakallı Menemeni nasıl yapılır?
Samsun’da Kavak-Çakallı köyü Ankara yolu boyunca sıralanan Meşhur Menemenciler bu bölgeye değer kazandırıyor.
Domatesin doğum tarihi neresi olursa olsun, kendini bulduğu yer Çakallı olmuştur. Menemenin üne kavuştuğu yer Samsun-kavak- çakallı bölgesidir. Çakallı’da yapılan menemenin tadı dünyanın hiçbir yerinde bulunmuyor. Bir rivayete göre, Çakallı’da eski bir menemencisinin oğlu, babasının 1949 yılında menemen yapmaya başladığını belirtiyor. Şu anda mesleği kardeşleri ve oğullarıyla sürdürdüğünü belirtiyor. Hikaye şöyle: 1949 yılında bir kamyon şoförü menemen ister. Babası ilk kez menemen yapar. ardından menemen isteyenlere yapmayı sürdürmüş. Menemene talep artınca, Çakallı’da başka menemenciler de açılmaya başlamış. İşte o günden bu güne Çakallı Menemeni meşhur olmuş.
Çakallı menemeninin lezzetinin zaman içinde Samsun’dan Türkiye’ye yayıldığını, bunun da esnafın çoğalmasını sağladığını dile getiren Kırıkoğlu, “Buradan geçenler Çakallı menemeni yemeden gitmez. Samsun dışında yakın yerleşim yerlerinden de misafirlerimiz özellikle kahvaltı için gelerek menemen yer. Bölgedeki menemencilerin sayısı özellikle son birkaç yıldır arttı. Herkesin kendine göre bir müşterisi var.” değerlendirmesinde bulundu.



